Dobrodošli u naš webshop! Naša nova adresa je Bulevar Mihajla Pupina 6 (preko puta bioskopa *Arena*)

Bulevar Books Bulevar Books

ŠTO PEPEO PRIČA

Autor: KARAHASAN DŽEVAD
Izdavač: BULEVAR IC
ISBN: 9788686431196
Godina izdanja:
999.00 RSD
        Veličanstveno umetničko delo, roman o Omaru Hajamu (1048-1131), persijskom matematičaru, astronomu, filozofu i pesniku, nesumnjivo jednom od najznačajnijih ljudi srednjeg veka.

        "Vanvremensko remek-delo! Roman koji seže u daleku prošlost, a ipak je tako savremen, koji raskošnu radost pripovedanja i užitak u detaljno istraženim istorijskim činjenicama povezuje sa univerzalnim i gustim refleksijama. Jedanaest godina rada je bosanski autor Dževad Karahasan uložio u svoju šaroliku, orijentalno ukrašenu istorijsku panoramu koja se odigrava u 11. veku, za vreme vladavine Seldžuka, u bajkovitoj persijskoj metropoli Isfahanu."

                                                                                                                                                                                                          Zigrid Lefler

"Kada Karahasan čitaoca odvodi na Bliski istok iz 11. i 12. veka, njemu se u prvom planu ne nalazi autentična romaneskna biografija u kojoj bi se neka istorijska radnja povezala sa egzotičnim mestima i filozofskim temama, kako bi stvorila panoramu jednog života. Autor itekako vlada izvorima i naučnom literaturom vezanom za temu, ali on svoj materijal i znanje u potpunosti stavlja u službu unutrašnje istine realistične fikcije u romanu. Tako roman postaje i autoportret pisca kao čoveka nadahnutog znanjem i mučenog postojanjem.
To kako Karahasan uspeva da drži pod kontrolom nepreglednu građu svog romana, svedoči o njegovom neverovatnom majstorstvu. Roman sve svoje razvoje i zaplete obuhvata u jedno pulsirajuće jezičko telo koje povezuje monumentalno sa intimnim i epsko sa dijaloškim.
Ovaj roman Dževada Karahasana predstavlja događaj koji će obeležiti decenije. Biće potrebno mnogo vremena da se shvate sve njegove dimenzije - jedno čitanje jedva da je dovoljno da se stekne uvid u punoću, širinu i dubinu onoga što je ispripovedano i onoga što je autor zamislio. Potražimo li dela sličnih dimenzija i slične snage, na um nam padaju veliki romani Andrića, Tolstoja i Dostojevskog, ali i Manov "Čarobni breg" i Muzilov "Čovek bez svojstava".